- Szczegóły
Wielka niespodzianka czeka na dzieci z Samorządowego Przedszkola nr 4 w Międzyrzecu Podlaskim. Na terenie placówki pojawiło się nowe urządzenie do zabawy dla najmłodszych grup. Wszystko dzięki hojności sponsora i rodziców.
6 tys. zł na zakup zestawu ofiarowała firma Wipasz. Pozostałą kwotę - około 4 tys. zł dzięki dobrej współpracy z Radą Rodziców pozyskała Aldona Płudowska, wicedyrektor przedszkola. Nowy, bezpieczny plac zabaw z pewnością przyniesie dzieciom wiele radości, a pobyt na świeżym powietrzu stanie się bardziej atrakcyjny.
- Szczegóły
W tegorocznym Ogólnopolskim 24 - godzinnym Maratonie Wędkarskim wzięły udział 34 drużyny. Po raz pierwszy w historii imprezy zwyciężyła miejscowa - Międzyrzeckie Towarzystwo Wędkarskie „Żwirek”.
Impreza odbyła się w dniach 30-31 lipca na Międzyrzeckich Jeziorkach. Zawodnicy przez dobę rywalizowali na wylosowanych wcześniej stanowiskach, co nie było łatwe, ze względu na upały. Najlepiej spisała się drużyna MTW „Żwirek” w składzie: Ireneusz Michalak, Marek Jankiewicz i Dariusz Demianiuk, która złowiła w sumie 47, 36 kg ryb. Drugie miejsce przypadło Złotej Rybce z Łosic, a trzecie ekipie Zadziaki.
- Szczegóły
- Szczegóły
Za nami pierwsza edycja Ulicznej Międzyrzeckiej Dychy. W biegu wystartowało 160 osób, z czego 15 pokonało dystans na rolkach. Nie było łatwo, ale nawet upał nie był w stanie zniechęcić zawodników, którzy zmęczeni, ale szczęśliwi wbiegali na metę.
Impreza pod Patronatem Burmistrza Miasta odbyła się 31 lipca przy pływalni Oceanik, skąd wystartowali zawodnicy z wielu zakątków Polski. Do pokonania mieli dziesięciokilometrową trasę. W kategorii open zwyciężył Bartosz Ceberak z Lubartowa, drugi na mecie był Krzysztof Misiurek z Lublina, trzecie miejsce otrzymał Michał Jaroszuk z Łomaz. Najszybszy wśród mieszkańców miasta był Wiktor Waszczuk.
- Szczegóły
W dniach 11-13 lipca w międzyrzeckim pałacu Potockich odbywały się zajęcia kulinarne dla najmłodszych, które przygotowały słuchaczki Uniwersytetu Trzeciego Wieku.
Były zabawy integracyjne i wspólne gotowanie. Dzieci pod nadzorem „babć” produkowały desery, sałatki owocowe, kluski śląskie, naleśniki z serem i owocami czy pierogi z kaszą gryczaną i ziemniakami. Wszystkie dania były degustowane. Największe powodzenie miały parowańce z jagodami, które dzieci zajadały je ze smakiem.
Młodzi uczestnicy warsztatów wykazali się dużą wiedzą kulinarną.
- Szczegóły
W sali konferencyjnej Urzędu Miasta Międzyrzec Podlaski 13 lipca 2016r. odbyło się uroczyste podpisanie porozumienia o współpracy pomiędzy Burmistrzem Miasta Międzyrzec Podlaski Zbigniewem Kotem a Prezesem spółki dr Gerard Jarosławem Zawadzkim.
Podpisanie porozumienia miało związek z przeniesieniem siedziby firmy dr Gerard z Ożarowa Mazowieckiego do Międzyrzeca Podlaskiego. Korzyści płynące z przenosin firmy to dla miasta i jego mieszkańców przede wszystkim zasilenie budżetu odprowadzanymi przez spółkę dr Gerard podatkami oraz włączanie się firmy w realizację przedsięwzięć i imprez kulturalnych i sportowych.
- Szczegóły
Międzyrzeccy pływacy przywieźli aż 20 medali z Głównych Mistrzostw Województwa Lubelskiego w pływaniu, które w dniach 25-26 czerwca odbyły się w Lublinie. W zawodach wzięło udział 278 zawodniczek i zawodników z 30 klubów. Międzyrzecki KS MOSiR Huragan reprezentowało 10 pływaków.
Podopieczni Wojciecha Lubańskiego zdobyli II miejsce w klasyfikacji medalowej (wywalczyli 13 złotych medali, 3 srebrne i 4 brązowe). Jakub Jakimiak został najlepszym zawodnikiem wśród Młodzików 12-13 lat, natomiast Jakub Celiński był III w kategorii Juniorów 14-15 lat, przegrywając tylko z zawodnikami o rok starszymi.
- Szczegóły
Do Światowych Dni Młodzieży zostało zaledwie kilka tygodni. To wyjątkowe wydarzenie rozpocznie się 20 lipca w Międzyrzecu Podlaskim. Tymczasem 3 lipca na placu Jana Pawła II odbyła się promocyjna akcja „ŚDM- owy raban”.
Wolontariusze z Rejonowego Centrum ŚDM zorganizowali wiele atrakcji zarówno dla dzieci jak i starszych m.in. malowanie twarzy, balonowe zoo, quizy z nagrodami, a także test wiedzy o ŚDM. Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się loteria, a także kiermasz ciast przygotowany przez sekcję gastronomiczną.